Thursday, August 17, 2006

Το "πειρατικό" της Πορτογαλίας μπάζει νερά...

Πριν από λίγες ώρες τελείωσε ένα ακόμα φιλικό - παρωδία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου με αντίπαλο την αντίστοιχη της Αγγλίας... Το αποτέλεσμα? 4-0 από το ημίχρονο... Πάλι καλά δηλαδή που τράβηξαν χειρόφρενο οι αντίπαλοί μας στο δεύτερο ημίχρονο γιατί αλλιώς το "πειρατικό" του Ότο, του Ζαγοράκη και των άλλων παιδιών θα μετατρεπόταν σε ένα νέο Τιτανικό...
Μα καλά, τι έχουν πάθει όλοι οι παίκτες αυτής της ομάδας? Μετά το 2004 ξέχασαν πως παίζεται η μπάλα ή θέλουν απλά να μετατρέψουν το "πειρατικό" της Πορτογαλίας στο πειρατικό του κάπτεν Τζιμ που τραγουδούσε κάποτε ο Παπακωνσταντίνου?
Μπα, υπάρχουν πολλά που συμβαίνουν στα παρασκήνια ώστε αυτή η ομάδα να δείχνει σημάδια διάλυσης....
Για μένα το κύριο πρόβλημα είναι ο Herr Otto... Καλός, χρυσός, μας έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης, πέτυχε το ακατόρθωτο αλλά ο άνθρωπος έχει εμμονές και αυτό δεν κρύβεται... Η λογική λέει πως ο προπονητής κάθε εθνικής ομάδας καλεί στην ομάδα τους πιο φορμαρισμένους παίχτες οι οποίοι είτε αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της χώρας ή στο εξωτερικό... Στην εθνική Ελλάδος όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα... Στην εθνική Ελλάδος παίζουν ποδοσφαιριστές οι οποίοι είτε είναι είτε δεν είναι σε ομάδα ( βλέπε Μπασινάς παλιότερα, Τσιάρτας)... Τώρα από αυτούς που είναι σε κάποια ομάδα παίζουν αυτοί που είτε έχουν ένα σεβαστό χρόνο συμμετοχής είτε όχι ( βλέπε Βρύζας, Φύσσας και Δέλλας παλιότερα, Χαριστέας τώρα, Καραγκούνης διαχρονικά)... Και τέλος υπάρχει μια ειδική κατηγορία ποδοσφαιριστή που λέγεται "ψυχή της ομάδας"!! Αυτή η ειδική κατηγορία περιλαμβάνει μόνο τον αρχηγό του ΠΑΟΚ Ζαγοράκη ο οποίος είτε σέρνεται είτε όχι είναι όπως είπα η ψυχή της ομάδας και έτσι με τον Ότο στον πάγκο ακόμα και στα 80 του θα έχει πάντα μια θέση εξασφαλισμένη στην ομάδα...
Ο μοναδικός παίκτης αυτή τη στιγμή που αξίζει και έχει μια θέση στην ενδεκάδα είναι ο Γιαννακόπουλος... Αλλά τι να σου κάνει και αυτός όταν τον βάζει ο Ότο αριστερό επιθετικό?? Μάλλον ο εκλέκτορας της εθνικής πιστεύει πως τόσα χρόνια οι προπονητές του Ολυμπιακού και της Μπόλτον κάνουν μεγάλο λάθος και βάζουν τον δεξιοπόδαρο Στέλιο να παίζει στη δεξιά μεριά της επίθεσης, τι να πω!!!
Κατά τα άλλα, καλοί παίκτες είναι επίσης ο Νικοπολίδης, ο Σεϊταρίδης, ο Κατσουράνης, ο Κυργιάκος... Όμως όσο και να τους μετράω, πάντα είναι 5 στο σύνολο... Πού πήγαν οι υπόλοιποι? Αααα!! Ξέχασα, είναι και οι παλιοσειρές της ομάδας!!!
Έτσι όμως δεν πρόκειται να πάμε μπροστά... Και θα θυμόμαστε πάντα το EURO 2004 και θα αναπολούμε τις παλιές καλές μέρες της δόξας... Όσο ο Herr Otto δεν κάνει αυτή την ανανέωση δεν θα δούμε προκοπή...
Για να μην είμαι εντελώς άδικος με τον Ότο, είχε προσπαθήσει κάπου στο μέσο των υποχρεώσεων της εθνικής για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου να βάλει στην ομάδα καινούργια πρόσωπα.. Σαμαράς, Σαλπιγγίδης, Λαγός, Βύντρα, Ανατολάκης, Άντζας, Τζιώλης, Αμανατίδης, Παπαδόπουλος, Λυμπερόπουλος πήραν συμμετοχές... Αλλά τι να σου κάνουν και αυτοί οι κακόμοιροι? Τι να κάνουν ο Ανατολάκης με τον Άντζα όταν ο Ζαγοράκης είναι σε κάθε παιχνίδι αόρατος και δέχονται κατά κύματα επιθέσεις? Τι να κάνουν ο Σαμαράς, ο Σαλπιγγίδης και οι άλλοι επιθετικοί όταν είναι αναγκασμένοι να γυρίσουν στο κέντρο για να πάρουν μπάλα γιατί από τον Μπασινά και τον Ζαγοράκη με τις ψηλές μπαλιές που κάνουν δεν πρόκειται ποτέ τροφοδοτηθούν?? Τι να κάνουν ο Λαγός με τον Τζιώλη που τόσο καιρό έχουν και οι 2 μαζί τον ίδιο χρόνο συμμετοχής που είχε κάποτε στον Ολυμπιακό ο μέγιστος Φέλιξ Αμποάγκουε??
Οπότε η μαγική λεξούλα που λέγεται ανανέωση πρέπει να συμπληρωθεί και από τον προσδιορισμό ριζική!! Κράτα 4-5 παίχτες που αξίζουν να παίζουν στην ομάδα και βάλε και τους καινούριους... Μπορεί να μην έχεις αμέσως τα αποτελέσματα που θέλεις όμως σε βάθος χρόνου θα καταφέρεις κάτι... Βάλε λίγο στην άκρη τους εγωισμούς σου και κάλεσε επιτέλους στην εθνική τον Στολτίδη που μαζί με τον Κατσουράνη θα κάνουν ένα καλό δίδυμο αμυντικών χαφ και μην ξανακάνεις τα λάθη του παρελθόντος ( βλέπε Ζήκος και Γεωργάτος).. Δώσε συμμετοχές στο μεγαλύτερο ταλέντο των τελευταίων χρόνων ( βλέπε Λαγός), άλλαξε επιτέλους τον Φύσσα με τον Δάρλα ή ακόμα και με τον Σπυρόπουλο του Πανιωνίου, άλλαξε επιτέλους τον Μπασινά και τον Ζαγοράκη με άλλους αμυντικούς μέσους... Βάλε στην κανονική του θέση τον Γιαννακόπουλο, βάλε απο αριστερά τον Αμανατίδη και πέταξε επιτέλους από την εθνική τον Χαριστέα... Έκανες την αρχή με τον Βρύζα, διώξε και κανένα άλλο..!
Και πάνω από όλα, άλλαξε αυτή την αμυντικογενή τακτική... Όσο κανείς δεν ήξερε την Ελλάδα στο ποδόσφαιρο, όλοι έκαναν το παιχνίδι τους και τους χτυπούσες όποτε έβγαινες στην αντεπίθεση... Τώρα που η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης θα χρειαστεί σε πολλούς αγώνες να κάνει εκείνη το παιχνίδι της... Πώς θα το κάνει όμως? Παίζοντας αμυντικά? Δεν νομίζω!!!
Στην τελική, αν δεν μπορείς εσύ να το κάνεις αυτό, άσε κάποιον άλλο προπονητή να δοκιμάσει και όπως λένε και οι πισωγλέντηδες οι Άγγλοι:
Thanks for the memories Herr Otto, αλλά άντε γεια ( όπως λέει και ο Τσουκαλάς)!!

No comments: